вторник, 13 юли 2010 г.

Алиса в страната на чудесата

АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА (Alice in Wonderland 3D), 2010



Режисьор: Тим Бъртън



Сценарист: Линда Уулвертън



В ролите: Ан Хатауей, Миа Вашиковска, Хелена Бонъм Картър, Джони Деп, Майкъл Шийн, Алън Рикман



Жанр: Приключенски, Фентъзи



С новия си филм "Алиса в страната на чудесата" режисьорът Тим Бъртън ("Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт", 2007) достига един от най-високите върхове в кариерата си. Тази лента е пореден етап от пътешествието в неговия свят на реализирани фантазии и гениална "лудост".

Може би само тандем от артисти като Тим Бъртън и Джони Деп може да предложи на зрителя възможността да се впусне в авантюристичен прочит на историята за изгубено момиче в страната на чудесата. Двамата се срещат на снимачната площадка за седми път и за любителите на седмото изкуство това е поредния повод да се насладят на една различна гледна точка, която е характерна за всички ленти на Бъртън.



За разлика от оригиналната версия (написана от Луис Карол през 1865), във филма главната героиня е на около 20 години и в тази трудна за всяка млада дама възраст трябва да поеме по своя път и да порасне. Точно от това се страхува Алиса и пред предложението за брак избягва. Търсейки отговори на своите въпроси попада в страната на чудесата и благодарение на чудатите създания, с които се среща преоткрива същността си и намира своето място в реалния свят.

Историята не е нова за по-голямата част от зрителите, така че не може да се очакват кой знае какви изненади по отношение на сюжета. Ситуацията не е същата по отношение на визуалните ефекти и така възхваляваната триизмерна картина. Преди всичко трябва да се отбележи, че филмът е заснет в 2D и по време на пост-продукцията лентата е превърната в 3D продукт. Имайки предвид крайния резултат, тази операция е наложена само и единствено от инвазивната тенденция на 3D филмите и от амбициите на Дисни. За съжаление “Алиса в страната на чудесата” не “печели” нищо от тази технология.

Истинската стойност на филма се крие в приказните визии на Бъртън и в подбора на актьорите начело с един невиждан досега Джони Деп в ролята на лудия шапкар. За пореден път актьорът доказва, че може да преминава от жанр в жанр без проблеми и да въплъщава най-странните образи в кино изкуството. Що се отнася до Алиса, излъчването на едно от новите лица в Холивуд (Миa Вашиковска) я дарява с чар, който зрителите ще помнят и в бъдеще. Определeна от Guardian като “клонинг на младата Гуинет Полтроу”, австралийската актриса от полски произход изпълнява роля, която и отваря портите на една обещаваща кариера. Останалата част от каст-а (Хелена Бонъм Картър, Aн Хатауей и др.), всички творения на дигиталната анимация и музиката композирана от Дани Елфман допълват вълшебната обстановка на “Алиса в страната на чудесата”.

За пореден път Бъртън успява да преобразува собствените си фантазии и мечти в нещо "реално". Персонажите, които създава представляват изкривено отражение на реалността и зрителите имат възможността да извървят приказния път на главните герои, за да интерпретират през алтернативна призма ежедневните ситуации.

"Алиса в страната на чудесата" е покана за двучасов танц в далечна страна, където "лудостта" е на власт, а възрастта е без значение. Този свят сега е по-близо от всякога – на един екран разстояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар