вторник, 13 юли 2010 г.

Железният човек 2

Железният човек 2 (Iron Man 2), 2010

Режисьор: Джон Фавро

Сценаристи: Джак Кърби, Дон Хек

В ролите: Робърт Дауни-мл., Гуинет Полтроу, Мики Рурк, Скарлет Йохансон, Сам Рокуел, Дон Чийдъл, Емили Блънт, Самюел Л. Джаксън

Жанр: Eкшън, Приключенски, Sci-Fi Трилър


Вече няма съмнение, че жанрът на супер героите се е настанил трайно в кино средите и няма намерение да отстъпва все по-лидерската си позиция. Стига да се цитира една от последните големи сделки в Холивуд - преминаването на Марвел (заедно с DC Комикс лидери в света на комиксите) в семейството на Уолт Дисни. Интересът расте, а героите със супер-сили са вече на всеки ъгъл.

От седмица насам екраните са разтърсени от металическия звук на авантюрите на Железния човек. Вторият филм с участието на супер героя на Марвел пристига в залите две години по-късно и е очакван с голямо нетърпение от феновете на жанра, а и не само. Обещаващият трейлър и масовата рекламна кампания предвещават 2 часа истинско екшън забавление.



Зад камерата застава отново Джон Фавро ("Железният човек", 2008), който освен като режисьор се изявява и като актьор в различни холивудски продукции ("С жени на море", 2009). Той събира почти целия каст от първия филм и прави някои нови и луксозни покупки - възкръсналия Мики Рурк, очарователната Скарлет Йохансон и икономичния Дон Чийдъл (заместник на Теренс Хауърд, чийто хонорар не се е понравил на продуцентите). Звездният списък с имена се допълва от вече познатите лица в сагата - Робърт Дауни - мл. и Гуинет Полтроу.

Историята се развива шест месеца след последните кадри от първата лента и личността на Железния човек вече не е мистерия. Тони Старк е супер звезда в целия свят, защото благодарение на своето всемогъщо изобретение опазва мира и всява страх сред опонентите на САЩ. Централната му позиция в събитията не се нрави на всички и враговете му правят опити да разклатят олтара, на който се намира.

Супер героят се опитва да възстанови нарушения баланс, преминавайки през трудни и саморазрушителни моменти и най-вече изправяйки се срещу основния си антагонист Иван "Камшика" Ванко - руски физик с тъмно минало свързано индиректно с бащата на Тони Старк.

Филмът разказва не особено пленяваща история и сценарият на моменти издъхва, но силата на този тип филми със сигурност не е в сюжета (с изключение на последните два филма за Батман). За сметка на това Джон Фавро фабрикува много екшън сцени и впечатляващи сблъсъци, между които най-запомнящ се е този между Железния човек и Ванко на пистата в Монте Карло.

Мики Рурк за пореден път впечатлява със способността си да интерпретира персонажи с лоша репутация, но черешката на тортата е непрестанното му мърморене на руски (плод на подготовката му в Русия преди снимките, за да "влезе" изцяло в ролята). Робърт Дауни - мл. удвоява дозата ирония на своя герой и успява да го “задържи в играта” въпреки абсолютната липса на задълбочаване в характера му спрямо предишния филм. Двойката Йохансон - Полтроу представя нежния пол и от високите и задължителни токчета взима дейно участие в най-напрегнатите моменти от филма.

"Железният човек 2" попада със сигурност сред филмите, които заслужават присъствие в кино залата, заради своите специални ефекти, множеството впечатляващи битки с метален звън и тънката ирония спрямо жанра. Така че смело напред към спасението на света и помнете, че ламарина "кръв" не пуска!

P.S.: Останете след финалните надписи...



Ако ви хареса този филм, гледайте: “Железният човек ” (Iron Man ), 2008






Next: “Kick-Ass - Шут в г*за!” (Kick-Ass), 2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар