петък, 16 юли 2010 г.

Хищници

Хищници (Predators), 2010

Режисьор: Нимрод Антал

Сценаристи: Алекс Литвак, Майкъл Финч

В ролите: Ейдриън Броуди, Тофър Грейс, Алис Брага, Лорънс Фишбърн, Уолтън Гогингс, Олег Тактаров, Дани Трейо

Жанр: Фантастичен трилър, приключенски екшън



Преди около 20 години филмовото пространство претърпява инвазията на един хищник, който променя завинаги фантастиката като жанр в седмото изкуство. За радост на публиката странното създание, наподобяващо чудовищна смесица между извънземно и човек, намира своя край в лицето на непобедимия Арнолд Шварценегер.



Две десетилетия по-късно, в преследване на „американската мечта”, легендарният актьор е станал губернатор на Калифорния, а някъде по планетите във вселената хищниците са се умножили и развили в крак с най-новите технологии.
След „Хищникът” от 1987 и „Хищникът 2” от 1990, вдъхновени от същата тема на големия екран се появяват още два напълно неуспешни опита („Пришълецът срещу Хищникът” от 2004 и „Пришълците срещу Хищникът 2” от 2007), които опозоряват и друг мит от фантастиката – „Пришълецът”. Провалът на тези две творби обаче не обезкуражава продуцентските къщи и сега в кината се завръща не един, а много „Хищници”.
Група човешки създания, напълно непознати помежду им, е буквално „захвърлена” в странна и мистериозна джунгла. След екстремното приземяване на героите и не особено приятелската им първа размяна на реплики, става ясно, че са нечия плячка и измъкването от тази извратена игра няма да е никак лесно. Много скоро играта загрубява и избраните за плячка трябва да се изправят срещу невидимото зло – хищниците.
Сценаристите Алекс Литвак и Майкъл Финч следват формулата използвана и за предните версии на историята, но прилагат и някои съществени промени, сред които позицията на джунглата, която сега се намира някъде в космоса и на неясно разстояние от земята. Дебютът на двамата си личи и на моменти сюжетът се „успива” в мудни и безсмислени сцени, но за сметка на това Литвак и Финч задълбочават характерите на героите значително по-добре спрямо предишните „хищни” филми.
След успешно внушения страх в зрителите с трилъра „Свободни стаи” (2007), Нимрод Антал пробва да повтори резултата си с „Хищници”. Видимо повлиян от успеха на „Изгубени”, режисьорът се опитва да сложи в подобна рамка и своята история. В началните кадри на лентата имате странното чувство за déjà vu, защото обиколките из непознатия остров в очакване на дебнещата опасност, напомнят много тези на Джон Лок и оцелелите от полета “Oceanic” 815.
Антал среща трудности в „съживяването” на съсипаното преди него и това се вижда. Сериозният тон на обстановката и пълната липса на хумор правят от „Хищници” поредната фантастика, в която извънземните умират потънали в зелената си кръв, а човекът триумфира над чуждия вид.
Тъй като последните му филми не се радват на особен успех, носителят на Оскар за главна мъжка роля във филма „Пианистът” (2002), Ейдриън Броуди прави пореден опит да се върне на високо ниво в кариерата си, но със сигурност тази безлична главна роля няма да му е от полза. Може би единствено натрупаните 15 килограма мускули ще са му в полезни и за в бъдеще.
Женското присъствие в лентата е поверено на все по-уверената в себе си Алис Брага („Червен колан”, 2008) и нейната героиня въплъщава малкото останала човечност сред плячката на хищниците. Тофър Грейс („Денят на влюбените”, 2010) също интерпретира своя персонаж на ниво и поддържа умело мистерията около своя герой.
Проблясъкът в лентата е Лорънс Фишбърн („Изтезаван”, 2008), който се появява точно когато историята започва да издъхва. Неговата роля е второстепенна, но изключително полезна за добиването на представа какво точно се случва в тази джунгла и какъв е изходът от нея.
Темата за извънземните е била винаги актуална в кино индустрията, а с напредването на технологиите и все по-изумителните специални ефекти изображенията стават все по-реални и достоверни.
От друга страна обаче сюжетите са все едни и същи. Може би е дошъл момента за голямата крачка и подобно на вампирската тенденция в „Хищници 2” е възможно да видим извънземни чудовища и хора ръка за ръка към едно светло и мирно бъдеще. Peace!

Ако ви хареса този филм, гледайте: „Хищникът”, 1987 (“Predator”)






Next: „Играта на играчките 3”, 2010 („Toy Story 3”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар