неделя, 26 декември 2010 г.

Туристът

Туристът, 2010 (The Tourist)

Режисьор: Флориан Хенкел фон Донерсмарк

Сценаристи: Флориан Хенкел фон Донерсмарк, Кристофър МакКуори, Джулиан Фелоус

В ролите: Джони Деп, Анджелина Джоли, Пол Бетани, Тимъти Далтън, Стивън Беркоф, Руфъс Сюъл, Кристиан Де Сика

Жанр: Екшън



Чарът на Джони Деп, красотата на Анджелина Джоли и романтичната венецианска атмосфера са повече от достатъчни, за да ни накарат да си купим билет за едно от най-очакваните заглавия в последните седмици - „Туристът” (премиера в България 7.01.2011).



Към тези „съставки” прибавяме и таланта на обещаващия режисьор Флориан Хенкел фон Донерсмарк (Оскар за дебютния му филм „Животът на другите”, 2006) и всички предпоставки за висококачествено изживяване в кино залата са налице.

Резултатът за съжаление не е точно такъв...

Елис Уорд (Анджелина Джоли) е мистериозна британска дама, която живее в Париж в очакване на новини от своя възлюбен Александър Пиърс – крадец издирван от Скотланд Ярд и други странни организации. Докато излага красотата си на показ на масата на едно парижко кафене, за нея пристига писмо, в което има ясни инструкции за срещата й с Пиърс. Трябва да хване влака за Венеция в определен час и да набележи някой мъж с подобна на любимия й структура и да накара всички, които са по петите му да помислят, че това е той след множеството пластични операции, на които се е подложил през последните две години.

Както вече сте се досетили не всичко ще тръгне по план.

Може би и работата на екипа върху филма не е вървяла перфектно по план. След дълга и проблемна фаза на подготовка за снимките (режисьорите на няколко пъти се сменят), Флориан Хенкел фон Донерсмарк застава зад камерата, за да осъществи „Туристът” - римейк на „Антъни Цимер” (френска продукция от 2005).

Немският режисьор „наследява” не особено добре развит сценарий и заедно с Кристофър МакКуори („Операция Валкирия”, 2008) и Джулиан Фелоус („Младата Виктория”, 2009) работи върху недостатъците на сюжета.

Въпреки неоспоримия талант на тримата кино творци, филмът остава почти бездушен през цялото време. Началото е обещаващо и вниманието на зрителите е приковано към големия екран, но надутият през първите 30 минути „балон” лека полека започва да спада и, към своя край, на „Туристът” буквално не му достига въздух.

Флориан Хенкел фон Донерсмарк създава лента с ретро привкус, която е видимо вдъхновена от стила на големия Алфред Хичкок, от елегантността на Джеймс Бонд и от лековатия тон на „Бандата на Оушън”. В стремежа си към минимализъм обаче, режисьорът често се движи на границата на повърхностното.

Това, което прави положително впечатление във филма и оправдава билета за кино е умело изградения „поглед” на камерата. Основен обект на вниманието й са двата основни персонажа. Секс-символът Анджелина Джоли (“Агент Солт”, 2010) е извънземно перфектна във всеки кадър и сякаш всички на снимачната площадка са замръзнали съзерцавайки нея. Джони Деп (“Алиса в страната на чудесата”, 2010) не облича дрехите на най-успешния си персонаж, но каквото и да сложите на плещите му, той си остава Джони Деп – актьор от класа с магнетично излъчване дори в предвидимите роли.

Между двете холивудски звезди обаче липсва очакваната химия и двамата се движат по различни пътеки. Анджелина Джоли е непрестанно на модния подиум сменявайки около 12 тоалета, а Джони Деп бяга по покривите във Венеция хвърляйки й по някой друг влюбен поглед, но от дистанция (телесна и духовна).

Има два начина да изгледате „Туристът”. Първият е да следите случките в логичен ред и да насилите разума си да се изненада от почти предвидимия край. Вторият е да погледнете през камерата и да се насладите на нелогичната красота на Анджелина Джоли и на омайната атмосфера на Венеция.

Аз избрах втория.


Ако ви хареса този филм, гледайте: “Неуловим”, 2008 (“Wanted”)



Next: „Ще срещнеш висок тъмнокос непознат”, 2010 (“You Will Meet a Tall Dark Stranger”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар