четвъртък, 15 юли 2010 г.

А Отборът

А Отборът (The A-Team), 2010

Режисьор: Джо Карнахан

Сценаристи: Джо Карнахан, Брайън Блуум

В ролите: Лиъм Нийсън, Брадли Купър, Джесика Биел, Куинтън Джексън, Шарлто Копли, Патрик Уилсън

Жанр: Приключенски екшън





След появата и масовото навлизане на телевизията в ежедневието на хората, всички предвиждат бавен, но сигурен залез на седмото изкуство. Заплахата обаче не се оказва толкова страшна и десетилетия по-късно киното не само продължава да съществува и да се развива, а и работи във все по-тясна връзка с малкия екран.

Имайки предвид, че в последно време сценаристите страдат от хронична липса на идеи, или по-точно на валидни такива, филмовите компании в Холивуд търсят подходящите алтернативи, за да се прицелват в челните места на бокс-офис класациите. Ето защо понякога може да се окаже по-успешна една рециклирана телевизионна история отколкото някой нов, но безсмислен сюжет.



По следите на „Ангелите на Чарли” (2000), филмов римейк на едноименния култов сериал от края на 70-те години, в кината пристига „А Отборът”. Лентата е кино копие на телевизионната поредица, която върви по американските екрани в периода 1983-1987 и по онова време се радва на голям успех сред зрителите.

Сюжетът на филма е осъвременен и специалният „квартет” е известен като най – ефективния по време на войната в Ирак, а добрият стар Виетнам (основен мотив в телевизионната версия) отстъпва своето място на актуалността… Най-после.

Големият залог в историята са желаните от всички матрици за печатане на американски долари, които стават и причината за тежките и несправедливи обвинения по адрес на А Отборът. Главните герои стават жертви на вътрешен заговор и се озовават пръснати в различни затвори из САЩ. След мистериозната намеса на ЦРУ нещата се променят и специалният отряд получава възможността да изчисти името си и да се бори за справедливост – ценности и принципи, които определено не принадлежат на тайните служби и американските войски …. Поне не според филма.

Начело на амбициозния проект застава режисьорът Джо Карнахан, който се завръща зад камерата след предишния си успех „Димящи аса” (2007). Задачата му не е никак лесна, защото в случаи като този, филмът трябва да спечели одобрението на запалените фенове на сериала, които много често не гледат с добро око на евентуалните съвременни интерпретации.

За да изкаже признанието си към първоначалния каст на телевизионната версия на „А Отборът”, Карнахан кани актьорите да изпълнят малки роли във филма. Двама от тях приемат, но чернокожия Mr.T отказва ролята мотивирайки своето решение с фразата: „Това е все едно някое мое старо гадже да ме покани на среща заедно с новия си приятел!”.

Що се отнася до главните роли, актьорският състав на филма е подбран с видимото намерение да се приближи възможно най-много до външния вид на старите членове на отбора. Лиъм Нийсън („Сблъсъкът на титаните”, 2010) застава начело на своя тим, но ролята му е „прозрачна” и безлична. Брадли Купър („Денят на влюбените”, 2010) въплъщава стереотипната фигура на сваляча на групата, а Куинтън Джексън и Шарлто Копли допълват четворката и едни от най-хумористичните моменти във филма са тяхно дело.
Абсолютната новост за А Отборът е присъствието на женска фигура. Джесика Биел („Денят на влюбените”, 2010) краси много от кадрите на лентата, но през цялото време е сякаш „залепена с тиксо” за историята – може с нея, но може и без.

Като цяло „А Отборът” няма да ви разочарова, но това не значи, че ще ви омае. Самоиронията и впечатляващите екшън сцени го „държат на крака”, а и не са много агентите по света, които могат да летят и най-вече да се приземят с танк в малко езеро близо до Франкфурт. Чистата доза адреналин е на ниво. Всичко останало е по-скоро „Б” отколкото „А”.

Ако ви хареса този филм, гледайте: „Ангелите на Чарли: Газ до дупка”, 2003 (“Charlie’s Angels: Full Throttle”)





Next: “Здрач 3: Затъмнение”, 2010 („Twilight Saga: Eclipse”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар