вторник, 13 юли 2010 г.

Бруклинските стражи

БРУКЛИНСКИТЕ СТРАЖИ (Brooklyn's Finest), 2009

Режисьор: Антоан Фукуа

Сценарист: Майкъл Мартин

В ролите: Ричард Гиър, Дон Чийдъл, Итън Хоук, Уесли Снайпс, Елън Баркин, Уил Патън

Жанр: Екшън, Криминална драма



Още след първите дни на прожекции в България "Бруклинските стражи" се нарежда на второ място в box-office класaцията. Новият филм на Антоан Фукуа ("Снайперист", 2007) явно се радва на голям интерес и очакване от страна на любителите на полицейските драми.

Бруклин...За пореден път сме в най-проблемния квартал в целия свят и опасността дебне зад всеки ъгъл. В този случай най-опасното очаква екипа на филма и това е поредицата от неизбежни клишета с които се свързва всеизвестната нюйоркска зона. Сюжетът се развива около трима полицаи (Ричард Гиър, Дон Чийдъл и Итън Хоук), които се изправят пред важни решения и моменти в живота. Тяхните истории не се преплитат почти през цялото време и единственото, което ги свързва е тънката граница между "доброто" и "злото", която често прекрачват. 

Режисьорът Антоан Фукуа прави опит да повтори своя най-голям успех "Тренировъчен ден" (2001) и заснема лентата в много изчистен и реалистичен стил. За съжалениe обаче, той и актьорите му се озовават в "капана" на един сценарий изпълнен с пропуски и празни моменти. Историята е богата на мотиви, които зрителите са виждали стотици пъти, а действието се развива на изключително ниски обороти. Два часа и половина в търсене на смисъл и посока.

Няма как да убегне на зрителското око и един значителен детайл - над филма тегне сянката на един от най-успешните филми в последните години - "От другата страна" (2006) на Мартин Скорсезе. Някои очевидни прилики и най-вече цялостната идея за "лошите ченгета" препращат често към кадрите на наградената с Оскар лента. Kартината се допълва от предизвестения край и слабо задълбочените персонажи. В този ред на мисли поддържащите роли са много по-характеризирани в сравнение с тези на главните герои.



Филмът е представен за първи път на Фестивала във Венеция и още тогава предизвиква противоречия сред киноманите. Завръщането на Уесли Снайпс на големия екран също буди интерес сред публиката, но феновете на вампира от трилогията "Блейд" със сигурност очакват с по-голямо нетърпение да видят актьора в биографичния филм за Джеймс Браун под режисурата на Спайк Лий. Позитивно впечатление прави Итън Хоук, който въплъщава най-сложния и проблемен образ в лентата доказвайки, че интерпретирането на този тип роли е един от утвърдените му козове.

Особено внимание заслужава и фактът, че заснемането на цялата продукция е осъществено наистина в критичния квартал Бруклин, където е израснал сценариста Майкъл Мартин.

Оставяйки на страна всички тези "светли" моменти, които са част от "гарнитурата" на филма, произведението на Антоан Фукуа остава поредния разказ за корупция, работа под прикритие и мания за протагонизъм на залязващи полицаи. Ако се добави и подтекста изпълнен с морални поуки, крайният резултат е един добре заснет и изигран филм, но без смисъл и послание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар