вторник, 13 юли 2010 г.

Пърси Джексън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии

ПЪРСИ ДЖАКСЪН И БОГОВЕТЕ НА ОЛИМП: ПОХИТИТЕЛЯТ НА МЪЛНИИ (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief ), 2010

Режисьор: Крис Кълъмбъс

Сценарист: Крейг Титли

В ролите: Логан Лърман, Пиърс Броснан, Ума Търман, Шон Бийн, Александра Дадарио, Розарио Доусън

Жанр: Приключенски, Фентъзи




Ако си мислите, че пътят към Олимп се намира някъде в Гърция сте останали назад със знанията за митологията. Предверието към върха на боговете се намира на покрива на Empire State Building в Ню Йорк. От тази емблематична сграда започват приключенията на новия тийн-идол - Пърси Джаксън.



Историята на филма разказва за приключенията на един типичен аутсайдер, който разкрива кръвната си връзка с Посейдон и попада в ядрото на разрастващия се сблъсък между древногръцките божества. Момчето се казва Пърси Джаксън и въпреки, че името е по-подходящо за някоя изгряваща хип-хоп-звезда, той е новия полу-бог на холивудската сцена и най-вече основнен конкурент на Хари Потър.

На режисьора Крис Кълъмбъс със сигурност не му липсва опит в този жанр, защото има зад гърба си два епизода от сагата за очилатия магьосник и това безспорно се отразява и на последната му творба. Поразителните прилики между Пърси Джаксън и Хари Потър се забелязват още от трейлъра - сини очи и невиннo изражениe, необикновените способности на обикновеното момче, верни приятели и т.н. Все пак последният епизод от сагата на Дж. К. Роулинг ("Хари Потър и Даровете на Смъртта") ще излезе по кината в средата на 2011 и след това битката за неговото място в сърцата на тийн-публиката ще става все по-ожесточена.

Актьорският екип на филма е съставен от някои емблематични имена за американската кино-индустрия като Ума Търман (Медуза), Пиърс Броснан (Хирон) и Розарио Доусън (Персефона). Логан Лърман изпълнява главната роля, но не успява да даде нужната тежест на своя персонаж и на моменти изглежда изгубен в атомсферата на филма. Останалата част от неговата "свита" се справя занчително по-добре - назначеният му пазител (Брендън Джаксън) се отличава с иронията си, а другата полу-богиня (Александра Даддарио) внася свежест чрез своя вроден чар. Въпреки това, Лърман се радва на голям интерес от страна на младите почитатели на сагата и до момента филмът е инкасирал близо 82 млн. долара само в САЩ.

Кино продукцията предлага впечатляващи специални ефекти и някои от кадрите наистина заслужават внимание. Като всеки преход от книга към филм, и тук има редица пропуски и много недоволни, но за любителите на Пърси Джаксън това е първата от няколко (или поне така се надява Крис Кълъмбъс) възможности да видят как написаното от Рик Риордан (автор на сагата) се превръща в "реалност" на големия екран.

Филмът не е шедьовър, но и няма претенциите да бъде такъв. Въпреки това "валят" поредица от критики, които го определят като банален, а някои дори съветват зрителите да оставят всяка надежда извън залата.

Да, лентата не е перфектна. На моменти е духовита, често е кич и през цялото време е инфантилна. Но... Едно "почистване" на прашасалите спомени за древногръцката митология не вреди никому. Както казва Медуза преди да вкамени с поглед своите жертви: "Хвърлете едно око!".

Няма коментари:

Публикуване на коментар