четвъртък, 15 юли 2010 г.

Принцът на Персия: Пясъците на Времето

Принцът на Персия: Пясъците на Времето (Prince of Persia: The Sands of Time), 2010

Режисьор: Майк Нюъл

Сценаристи: Дъг Миро, Карло Бърнард

В ролите: Джейк Гиленхал, Джема Артъртън, Бен Кингсли, Алфред Молина, Рийс Ричи, Тоби Кебел, Клаудио Пасифико

Жанр: Екшън, Приключенски, Фентъзи, Романтика


В последното десетилетие все повече герои преминават от едно средство за масова комуникация в друго. Най-честите „трансфери” се осъществяват от супер-героите, които преминават от приключенията по страниците на комиксите към големия екран, където завладяват все по-голяма част от кино феновете.

Инвазивното развитие на светa на видеоигрите (считани също като медия) не подминава и седмото изкуство. След няколко не чак толкова успешни адаптации за филми („Лара Крофт Томб Рейдър” (2001), „Заразно зло” (2002)) и стотиците ленти, които от своя страна се превръщат в игри („Аватар” (2009), „Спайдърмен” (2002) и множество други), тенденцията се потвърждава и от последната идея на една от най-влиятелните личности в Холивуд – Джери Брукхаймер.

Американският продуцент („От местопрестъплението”) се заема с амбициозната задача да повтори успеха на медийния феномен „Карибски Пирати” (идеята се ражда от един спектакъл с пирати в обикновен аквапарк) и поема по пясъчните пътища на играта „Принцът на Персия”. След като вече цели 20 години героите на сагата бродят по компютри и конзоли, сега принц Дастан оживява на големия екран и амбицията му е да се задържи там възможно най-дълго.



За режисьор на „Принцът на Персия: Пясъците на Времето” е избран Майк Нюъл („Хари Потър и огненият бокал”, 2005), който има зад гърба си продукции от различни жанрове. Точно това се харесва на Брукхаймер, който благодарение на отличния си нюх уцелва в избора на режисьор, а той от своя страна му се отблагодарява с правилната смесица от екшън, хумор и романтика.

Противоположно на очакванията, историята е вдъхновена от сюжета на една от последните игри от сагата, а не от първия „Принц на Персия” от далечната 1989. Младият принц Дастан (осиновен от персийския цар Шараман) е в центъра на събитията по време на военните действия в древния и свещен град Аламут, където среща мистериозната принцеса Тамина. Нашествието на персийците обаче има непредвидими последици и след като е набеден като виновник за смъртта на баща си, Дастан е принуден да бяга. В същото време обаче древната кама, която отприщва пясъците на времето е желана от враговете му и той ще трябва да я запази, за да не бъде нарушена волята на боговете.

Джейк Гиленхал (“Планината Броукбек”, 2005) е избран за ролята на принц Дастан и след като в подготовката за филма натрупва значително количество мускули, след излизането на „Принцът на Персия: Пясъците на Времето” може спокойно да се надява да натрупа нови предложения за участия. Американският актьор пасва перфектно на своя персонаж и интерпретира с нужната лекота и самоирония образът, който има амбицията да бъде част от новата многомилионна история с печат „Джери Брукхаймер”.

След приключението в „Сблъсъкът на титаните” (2010), където въплъщава полубогинята Ио, Джема Артъртън нагазва отново в пясъка в ролята на принцеса Тамина. Освен с няколкото килограма по-малко, бившето момиче на Джеймс Бонд се проявява и с значително по-добри актьорски умения в сравнение с горепосочената лента. Постоянната опозиция между нейната героиня и принц Дастан напомня много на тази между героите на Орландо Блум и Кийра Найтли в сагата „Карибски Пирати” и този механизъм се оказва отново успешен.

Актьорската трупа се допълва от „луксозните” поддържащи роли изпълнени от Бен Кингсли („Злокобният Остров”, 2010) и Алфред Молина (“Шифърът на Леонардо”, 2006), които затвърдяват качеството на лентата.

Продукцията на Уолт Дисни пленява зрителите с впечатляващи специални ефекти и невероятни картини, които пресъздават достоверно светът на видеоиграта. Добре подбраният каст и точната формула на сценария също допринасят за успешния преход на персийския принц към седмото изкуство.

Оставете джойстици и клавиатури вкъщи и поемете към кино залата. Потопете се в приказната история за принц Дастан и докато се усетите пясъчният часовник ще е отчел изминалите 2 часа, а от всичкия пясък по екрана бъдете сигурни, че никой няма да опита да ви хвърли такъв в очите.

Ако ви хареса този филм, гледайте: „Сблъсъкът на титаните”, 2010 (“Clash of the Titans”)




Next: „Сексът и градът 2”, 2010 (“Sex and the City 2”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар