вторник, 25 януари 2011 г.

Запознай се с малките

Запознай се с малките, 2010 (Little Fockers)

Режисьор: Пол Вайц

Сценаристи: Джон Хамбург, Лари Стъки

В ролите: Робърт Де Ниро, Бен Стилър, Оуен Уилсън, Джесика Алба, Дъстин Хофман, Тери Поло, Барбара Стрейзънд, Харви Кайтел

Жанр: Комедия

Времетраене: 98 минути



В съврeменната кино индустрия все по-малко комични герои получават втора и дори трета възможност за изява на големия екран. Един от тези емблематични за жанра персонажи, Грег Фокър, се завръща в залите за последната и може би заключителна глава от семейните му неволи.



Въпреки че заглавието на филма гласи „Запознай се с малките”, невръстните герои не са в центъра на събитията. Историята се съсредоточава отново върху дуела между Грег Фокър (Бен Стилър) и неговия тъст Джак Бърнс (Робърт Де Ниро). В навечерието на рождения ден на близнаците Саманта и Хенри Фокър, всички роднини на семейството са в Чикаго и се подготвят за големия празник. Принудителното им съжителство се превръща в пореден повод за Джак да тества своя зет преди окончателно да го обяви за новия водач на клан с традиции като Бърнс.

Добре познатите персонажи, създадени от Грег Гилена („Запознай ме с вашите”, 2004) и Мери Рут Кларк („Запознай се с нашите”, 2000) са отново в своя вихър. След първите два филма, механизмите в семейството са ясно начертани и героите трябва само да следват вече утъпканата пътека.

Сценаристите Джон Хамбург („Обичам те, човече”, 2009) и Лари Стъки също се осланят на добре разработената формула и проявяват творчески мързел в създаването на нови и оригинални комични възли.

Пол Вайц („Циркът на кошмарите: чиракът на вампира”, 2009) поема щафетата от режисьора на първите два филма Джей Роуч, но духът на лентата в общи линии остава същия. Хуморът в „Запознай се с малките” се съдържа по-скоро в създалите се ситуации отколкото в не особено проницателните реплики.

Режисурата на Вайц се отличава с няколко целенасочени препратки към световноизвестни класически филми като „Кръстникът” и „Челюсти”, но освен това по-интересно решение, работата му не блясва почти с нищо. Липсва силна централна сцена, която да бъде запомнена с хумор и духовитост.

Приличното ниво на комедията се дължи най-вече на актьорите. Двойката Робърт Де Ниро („Мачете” 2010) – Бен Стилър („Нощ в музея 2”, 2009) няма нужда от коментар, защото е в обичайния синхрон и създава опозиция, която за трети пореден път успява да „изнесе” филма на плещите си. Оуен Уилсън („Как да разбера”, 2010) достига връх в дебилността на ролите си, но това явно е неизменна част от палитрата му с интерпретации.

Останалите персонажи са в ръцете на доказани звезди като Дъстин Хофман, Барбара Стрейзънд, Тери Поло, Харви Кайтел. Очакваното ново попълнение, Джесика Алба („Денят на влюбените”, 2010), за съжаление не успява да нацели подходящата комична „честота” и ролята й не постига желания резултат.

„Запознай се малките” е точно това, което очаквате. Нищо повече. В последните недоразумения на семейство Фокър има място за смях без неуместни претенции за дълбоко ироничен хумор.

Може би Грег Фокър най-накрая ще се обърне на „ти” към бившия агент на ЦРУ и настоящ негов роднина – Джак Бърнс. Междувременно вие бъдете крачка напред и, подобно на героите във филма, направете едно любопитно търсене в Google с името на вашия тъст или свекър.

Не се знае какви изненади ще ви поднесе мрежата!


Ако ви хареса този филм, гледайте: В случай, че сте ги пропуснали - “Запознай се с нашите”, 2000 („Meet the Parents”) и „Запознай ме с вашите”, 2004 (“Meet the Fockers”)




Next: „Следващите три дни”, 2010 (“The Next Three Days”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар