понеделник, 30 август 2010 г.

Агент Солт

Агент Солт (Salt), 2010

Режисьор: Филип Нойс

Сценаристи: Кърт Вимер

В ролите: Анджелина Джоли, Лив Шрайбер, Чиуетел Еджиофор, Даниел Олбричски, Аугуст Диел, Даниел Пиърс, Хънт Блок

Жанр: Шпионски екшън




Апокалипсис, преврати, терористични атаки . . . Тези три теми попадат най-често в полезрението на кино индустрията в САЩ. Филмите, в които американците са изправени пред пагубни бедствия или атентати, са стотици и почти винаги са белязани от мелодраматичен happy end. Все по-често средностатистически гражданин се превръща в национален герой и побеждава армия от извънземни или група престъпници с „ядрени” намерения.



Подобен е случая и с една от последните екшън-ленти по нашите екрани - „Агент Солт”, където обаче, вместо обикновени хора, в центъра на събитията се намират агенти на ЦРУ и не по-зле обучени руски шпиони.

Агент Евелин Солт работи за ЦРУ от години, но точно в деня на годишнината от сватбата й, в централата пристига руски дезертьор, който дава неочакван ход на събитията. Неговите разкрития за секретeн план за убийството на руския президент, чийто изпълнител ще бъде самата главна героиня (обявена междувременно за руски шпионин), обръщат полюсите на ситуацията и от този момент нататък Солт ще трябва да доказва коя е всъщност и какви са намеренията й. За по-глобален и фатален привкус, с цел спазване на американската стратегия посочена по-горе, в сюжета изниква и реална заплаха от ядрени атаки върху страните от Близкия Изток.

Историята на филма не се откроява с кой знае каква оригиналност, въпреки че началните минути определено са обещаващи. От един момент нататък всичко се превръща в една непрестанна битка между добри и лоши, които често разменят ролите си и каскадите взимат превес над диалога и най-вече над смислеността на филма.

Филип Нойс („Земя в пламъци”, 2006) е опитен режисьор и успява да задържи „Агент Солт” на прилично ниво, защото концентрира почти всичко върху своята главна героиня. Забързаният ритъм на събитията не позволява на зрителите да се замислят по-сериозно върху логическите връзки в сценария и от завръзката до кулминацията действието се развива „по инерция”.

Сценаристът Кърт Вимер („Смъртоносен противник”, 2009) създава история, в която лесно може да разпознаете елементи от други филми като „Самоличността на Борн”, „Мисията невъзможна” и „Лара Крофт”. Дотук добре, но сякаш всичко “куца” от гледна точка на достоверността. Персонажите са конструирани много повърхностно, а това, в което зрителите трябва да повярват на моменти е абсурдно. Агент Солт скача от мостове върху камиони в движение и подлудява съвсем сама десетки обучени агенти, но както знаем в името на качествения екшън почти всичко е позволено.

Точно в търсене на ефектни и предизвикателни сцени, изборът на актриса за главната героиня попада върху обичаната от всички (като казвам всички значи всички!) Анджелина Джоли („Неуловим”, 2008). Първоначално ролята е била предназначена за Том Круз, но неговият отказ става повод за премисляне на целия проект и така красивата половинка на Брад Пит поема ролята на Евелин Солт. Благодарим ти Том!

Джоли превъплъщава своя образ с много професионализъм и реализира голяма част от каскадите сама. С тази си роля, актрисата затвърдява своята лидерска позиция в женските екшън роли и демонстрира, че дори с посинено от бой лице приковава всички погледи към себе си.

„Агент Солт” се отличава с един нов-стар елемент и той е произходът на врага. Явно талибаните са вече изтъркана опозиция, имайки предвид че от 11 септември 2001 до днес се направиха десетки филми, в които злото е с корени в арабския свят.

Ето че сякаш от нищото задухва „студен” вятър в отношенията между САЩ и Русия, но не се тревожете, защото агент Солт ще се заеме с потушаването и на тези евентуални размирици.

Все пак красотата ще спаси света!






Ако ви хареса този филм, гледайте: „Неуловим”, 2008 („Wanted”)






Next: „The Expendables: Непобедимите”, 2010 („Тhe Expendables”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар