четвъртък, 23 декември 2010 г.

Рапунцел и разбойникът

Рапунцел и разбойникът, 2010 (Tangled)

Режисьори: Нейтън Грено, Байрън Хауърд

Сценарист: Дан Фогелман

Озвучен на български от: Надежда Панайотова, Калин Врачански, Владо Михайлов, Снежина Петрова, Милица Гладнишка, Георги Георгиев

Жанр: Анимационна приказка




Едва ли има някой, който да не обича приказките . . . И не става дума за празните приказки, с които вече сме свикнали от доста време насам, а за тези, с които сме израснали и които никога не остаряват.



В днешно време децата все по-често се „запознават” с класическите приказни персонажи чрез анимационните филмчета и киното. Сякаш времето за четене е все по-малко и всичко е по-лесно с елементарното “Play” (на вашия компютър или плейър) или с класическия следобед в мола придружен от едно анимационно кино.

Още повече, съвременните рисувани ленти се реализират с намерението да привлекат малки и големи в кино залите и така приказките получават по-голяма възможност за изява сред широката публика.

След Снежанка, Спящата красавица и Малката русалка, цветният свят на Уолт Дисни се обогатява от последното попълнение от нежен пол – дългокосата Рапунцел.

„Рапунцел и разбойникът” е юбилейният 50-ти анимационен филм на популярното студио и като такъв не разочарова очакванията. От оригиналната приказка не е останало много в сюжета на лентата, но умелото съчетание на модерното с класическото се оказва правилния подход към продукцията.

Отвлечената новородена принцеса Рапунцел е прекарала първите си 18 години затворена във висока и непристъпна кула, до която има достъп само вещицата Готел, която се представя и за нейна майка. Чрез чудотворните способности на дългите златни коси на момичето, злата старица се бори със старостта и търси път към вечната младост. Всичко върви по план, докато в кулата не се появява съвсем случайно крадецът Флин, който преобръща света на Рапунцел и става неин спътник в пътешествието й из външния свят и откриването на истинското й минало.

Ако сте изгледали трейлъра едва ли ще успеете да доловите същинския дух на тази анимация. Едва когато изгледате „Рапунцел и разбойникът” ще си дадете сметка за емоционалната сила, която съдържа и за прекрасната музика акомпанираща сюжета през цялото време.

Когато всичко е на мястото си и артистите в проекта подчинят технологията на изкуството, може спокойно да се каже, че Уолт Дисни Пикчърс е най-успешната компания в реализацията на фамилни дългометражни филм.

Доказаната формула предвижда изпадналата в беда принцеса да се бори срещу злото, откривайки себе си и истинската любов. Като прибавим един хамелеон (Паскал), който е по-изразителен от много говорещи животни в други анимации, един кон с кучешка душа (Максимус) и най-романтичната банда престъпници получаваме 100-минутно пред коледно забавление.

Сценаристът Дан Фогелман („Фред Клаус”, 2007) изпъква със своята задълбочена работа върху многопластовите характери на персонажите. Сред всички изпъква злата Готел, която благодарение на своя егоизъм и дяволската си душа, надминава много от омразните злодеи, които сме виждали досега. Забележете и ироничната сатира в избора на външен вид на вещицата. Случайно да ви прилича на Шер? Ще имате възможност за сравнение в очакваният догодина мюзикъл „Бурлеска”.

Вълнуващ и забавен, филмът е чиста доза свежест с някои простими и почти незабележими недостатъци (свързани с логиката на някои сцени). Специално внимание заслужава най-вълнуващата и докосваща сърцето сцена, в която главната героиня и спътникът и Флин се наслаждават на летящите в небето фарове и романсът между двамата става реалност.

Чрез въображение, хубава анимация, запомнящи се образи, мелодични песни и завладяваща история, „Рапунцел и разбойникът” използва последните дни от годината, за да си извоюва стабилно място в категорията „Приятни изненади за 2010” и да докаже, че блондинките не са това, което бяха. Поне в анимацията...

Ако ви хареса този филм, гледайте: “Аладин”, 1992 (“Aladdin”)




Next: ЕСКЛУЗИВНО ПРЕДИ ВСИЧКИ „Туристът”, 2010 (“The Tourist”)










Няма коментари:

Публикуване на коментар