събота, 27 ноември 2010 г.

Социалната мрежа

Социалната мрежа, 2010 (The Social Network)

Режисьор: Дейвид Финчър

Сценарист: Аарън Соркин

В ролите: Джеси Айзенбърг, Андрю Гарфилд, Джоузеф Мацело, Джъстин Тимбърлейк, Рууни Мара, Бари Ливингстън, Джон Гец

Жанр: Биографичен

Facebook, ли? Имам да! Намери ме и може да се чуем за по кафе. В наши дни вече никой не оставя телефонния си номер на някоя употребена салфетка. Нужни са няколко кликвания и това, което хората откриваха един за друг в рамките на години, може да бъде узнато за секунди. Революцията, която предизвикаха мобилните телефони е нищо в сравнение с експоненциалния растеж на социалните мрежи.



След като феноменът „Facebook” се утвърди, стана начин на живот за много хора и достигна повече от 500 милиона потребители, щеше да е някак нелогично и неправилно да не бъде взет под внимание от седмото изкуство.

Базиран върху книгата на Бен Мазрич „Accidental Billionaires”, „Социалната мрежа” разказва историята за създаването на Facebook. В основата на всичко стои 19-годишният студент в Харвард Марк Зукърбърг, който с времето се превръща в мултимилионер, но всичко това на цената на безскрупулни предателства, сантиментални разочарования и съдебни дела.

Филмът предлага възможността да надникнете зад кулисите на успеха, парите и самотата на един гений. Чрез своята неправолинейна структура, сценарият следи отблизо раждането на идеята и развиването й, а от друга страна ни премества напред във времевата линия, за да станем свидетели на делата за милиони заведени срещу Зукърбърг.

Интересът към историята на един от доказаните сценаристи в Холивуд Аарън Соркин („Войната на Чарли Уилсън”, 2007) е достатъчно красноречив за важността на феномена. Той решава да адаптира книгата обръщайки гръб на „публичната” страна на Facebook и насочвайки се към личната история на създателите му. Качествата на Соркин се подчертават от добре структурираните и завладяващи диалози, култовите фрази и най-вече отличната работа по отношение на персонажите, които са по-достоверни и от реалността.

Режисьорът Дейвид Финчър („Странният случай с Бенджамин Бътън”, 2008) не разочарова публиката с някоя скучна биографична история. Факт е, че темата за Facebook е актуална и позната на мнозинството, но това не значи, че е лесна за филмиране. Имайки предвид липсата на динамично действие и наличието на много диалози (повече от 300 страници сценарий), лентата не губи и за момент вниманието на зрителите. Заснетите със стил кадри, перфектният монтаж и сполучливият саундтрак спомагат двучасовото непрестанно говорене да се превърне в добре направен филм.

Актьорите . . . Джеси Айзенбърг („Щуротии в лунапарка”, 2009) не оправдава очакванията, защото не се справя добре, а брилянтно с ролята на трудния за комуникация (парадокс?!) Марк Зукърбърг. Интерпретацията му не гарантира симпатиите на зрителите към главния герой, но смесва особено умело злоба и духовитост в един образ, който ще се помни години наред. Достойно му партнират Андрю Гарфилд („Сделката на доктор Парнасъс”, 2009) и Джоузеф Мазело („Прекрасният живот на Хелън”, 2004), а музикалният идол Джъстин Тимбърлейк („Любовен гуру”, 2008) е по-уверен от всякога под кожата на харизматичния създател на Napster Шон Паркър.

„Социалната мрежа” показва на зрителите две основни истини за настоящето. Първата е, че може да станеш милиардер на 20 години без да си разбрал как да се наслаждаваш на живота. Втората – на днешно време не е от значение чия е била идеята, а кой я е развил и най-вече споделил преди всички останали.

В ерата на Facebook е все по-трудно да се определят човешките взаимоотношения. „Добави” или „Потвърди” и вече сме приятели. „Харесва ми”, за да направиш комплимент. „Сръчкай” за да напомниш някому, че съществуваш. Преминаваш от „Обвързан” в „Сложно е”, за да подскажеш на половинката си, че нещата не вървят. Ден след ден социалната ни активност гради виртуални отношения, но всичко това е на крачка от зловещото „Блокирай”.

Всичко е на един клик разстояние . . . загубата на връзка с реалността също!

Ако ви хареса този филм: Опитайте се да оцелеете няколко дни без Facebook!




Next: „Убийствен пъзел VII”, 2010 (“Saw VII”)










Няма коментари:

Публикуване на коментар