неделя, 13 февруари 2011 г.

Сезонът на вещиците

Сезонът на вещиците, 2011 (Season of the Witch)

Режисьор: Доминик Сена

Сценарист: Браги Шут

В ролите: Никълъс Кейдж, Рон Пърлман, Клеър Фой, Стивън Кемпбъл Мур, Стивън Греъм, Улрих Томсен, Робърт Шийнан

Жанр: Приключенско фентъзи

Времетраене: 95 минути


От известно време следя внимателно изявите на холивудската звезда Никълъс Кейдж. Чудя се как е възможно актьор като него да направи толкова много безсмислени филма само в рамките на няколко години. Ето защо когато чуя за участието му в някоя нова продукция, си казвам „Не може това да е поредната му грешна стъпка...”. „Сезонът на вещиците” е последната му изява на големия екран и честно казано не знам вече какво да очаквам.



Беймън (Никълъс Кейдж) и Фелсън (Рон Пърлман) са едни от най-смелите войни в кръстоносните походи, но след една от многото кръвопролитни битки, двамата са обзети от угризения на съвестта за смъртта, която сеят от години. В резултат на това решават да дезертират и да се завърнат у дома, но по пътя си попадат на един град „унищожен” от безмилостната чума. Двамата ще имат възможност да изкупят греховете си, отвеждайки момичето считано за вещица и причина за епидемията (Клеър Фой) в далечна земя, където тялото й ще бъде освободено от злите демони. Както вече може да предположите пътешествието им ще е осяно с опасности и фантасмагорични препятствия.

Сценарият на дебютанта Браги Шут не блести с особена оригиналност. Може да започнем от името на филма, което е буквално копирано от „Season of the Witch” (реализиран през 1972) и да завършим с някои неизбежни клишета свързани с легендите за вещиците. Ако добавим и някои исторически несъответствия в годините и географските разположения, ще установим, че работата върху сюжета определено не е на ниво.

Въпреки баналната си структура, историята поддържа прилично ниво на напрежение и пътуването на героите успява да даде поне някакъв ритъм на филма. Първоначално заплетените мистерии намират своя отговор в края и това „спасява” сценария от пълен провал.

Снимките на „Сезонът на вещиците” завършват преди близо две години и от тогава започва една дълга пост-продукционна авантюра, в чиято финална фаза дори режисьора на филма, Доминик Сена („Ледена смърт”, 2009) е заместен от друга фигура. Завършването на лентата е било проблемно и това личи и в крайния продукт.

Първата сцена на „Сезонът на вещиците” е добре изградена и достатъчно разтърсваща, но за съжаление остава единствената в целия филм. Следват поредица от зле заснети епични битки от кръстоносните походи, които имат за цел да запълнят екранното време. За завършек може да споменем недопустимо отчайващите специални ефекти (все пак годината е 2011), които правят свирепите вълци и злият демон по-скоро смешни отколкото страшни.

Героите във филма са „прозрачни” от всяка гледна точка. Сценарият изисква почти нулеви усилия от актьорите и в резултат на това интерпретациите им не впечатляват с нищо. Никълъс Кейдж („Чиракът на магьосника”, 2010) е свикнал с недоразвити роли, но тази сякаш му създава особен дискомфорт. Рон Пърлман („Хелбой II: Златната армия”, 2008) е подходящ за такъв тип второстепенни продукции, но за сметка на това на няколко пъти повдига духа на лентата с неуместни, но забавни реплики.

Клеър Фой е дебютантката в актьорския екип и за нея тази лента със сигурност е крачка напред. Персонажът й провокира интерес, но на моменти се губи в прекалената спекулация около въпроса „Вещица ли съм или не съм?”.

„Сезонът на вещиците” е един от онези филми, които спокойно може да пропуснете на големия екран, може да не вземете на DVD и може да смените канала ако ви попадне след време на някоя телевизионна честота.

Що се отнася до Никълъс Кейдж, аз ще продължа да го следя, за да видя докъде ще стигне актьорския му кураж. Края на март ще му се насладим отново във филма с обещаващото заглавие „С мръсна газ”.

Никълъс, смени агента преди да стане прекалено късно!



Ако ви хареса този филм, гледайте: “Проклятието Блеър”, 1999 (“The Blair Witch Project”)





Next: „Зеленият стършел”, 2011 (“The Green Hornet”)

Няма коментари:

Публикуване на коментар