петък, 15 октомври 2010 г.

Писател в сянка

Писател в сянка, 2010 (Тhe Ghost Writer)

Режисьор: Роман Полански

Сценаристи: Робърт Харис, Роман Полански

В ролите: Юън МакГрегър, Пиърс Броснан, Оливия Уилямс, Ким Катрал, Том Уилкинсън, Тимъти Хътън, Джеймс Белуши, Джон Бернтал

Жанр: Политически трилър


Фестивалното нашествие продължава… След като се докоснахме до филми от Кан и Венеция, дойде ред и на Берлин да „каже своето” в българските кинозали. „Писател в сянка” се появява със значително закъснение спрямо премиерните си дати в останалата част от Европа, но наградената за най-добра режисура лента не е загубила своята актуалност.

На режисьорския стол стои една от най-обсъжданите кино личности в последно време – Роман Полански („Пианистът”, 2002). След задържането му по време на Фестивала в Цюрих по обвинения за изнасилване извършено през далечната 1978 и последвалото налагане на домашен арест, всичко около режисьора се усложнява многократно. Извънредните обстоятелства го принуждават да завърши пост-продукцията на „Писател в сянка” зад решетките, но дори това не му попречва да финализира своя продукт на високо ниво.



Полански изработва сценария със съдействието на Робърт Харис (автор на книгата вдъхновила филма) и двамата създават история, която е изцяло в тон с политическия климат днес.

В центъра на събитията са мемоарите на бившия британски премиер Адам Ланг. Издателската къща, притежаваща правата на произведението, изпраща при Ланг свой „писател в сянка”, който да преобрази спомените му в продаваемо четиво. Въпросният автор попада в странна обстановка, в която начело на необичайните случки е мистериозната смърт на предшественика му, а излезлите наяве факти от миналото на министър-председателя предизвикват медиен бум и нажежават и без това трудната ситуация.

По време на филма може би ще усетите, че историята изглежда почти истинска – сякаш гледате вечерните новини, но просто имате възможността да наблюдавате и личния живот на действащите лица. Заслуга за това има безспорно Полански, но има и друг фактор, който не може да бъде пренебрегнат – сходните истории на Адам Ланг и бившия британски премиер Тони Блеър. Скандалните обвинения за връзка с мръсните операции на ЦРУ, трудните взаимоотношения с медиите, загадъчната съпруга – това са само някои от общите елементи между двамата. Ако добавим и факта, че сценаристът Робърт Харис („Archangel”, 2005) е бил приближен на Блеър, идеята на филма започва да става все по-ясна.

Роман Полански се завръща към присъщия за него жанр в киното и заснема „Писател в сянка” в класическия стил на старите трилъри. Дозира напрежението без да прекалява или да „насилва” зрителите да повярват в нещо определено. Не злоупотребява със специални ефекти и за двата часа, в които претендира за вниманието ви, не губи концентрация нито за секунда. Режисьорът не отрича влиянието на Хичкок и във филма може да забележите простата, но функционална формула, която поставя един обикновен човек (писателят в сянка) в необикновени обстоятелства (изолираната къща на Адам Ланг), които го намесват в нещо по-голямо от него (международната конспирация), но въпреки това накрая героят стига до истината.

Добре подбраният актьорски екип също допринася за успеха на филма. Юън МакГрегър („Амелия”, 2009) превъплъщава писателя безпогрешно. След латексните костюми в „Мamma mia!” (2008) и копитата в „Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии” (2010), Пиърс Броснан се завръща към панталон и риза, в които се чувства видимо по-добре. Оливия Уилямс („Съзряване”, 2009) се изявява на ниво, а Ким Катрал („Сексът и градът 2”) изненадва с добрата си актьорска игра далеч от своите разюздани приятелки от „Сексът и градът”.

„Писател в сянка” е трилър с ироничен привкус, който ще насочи вашето внимание към съвременната политическа атмосфера, където сред сенки и светлосенки, главните действащи лица играят на „Монополи” и всяко хвърляне на зара би могло да струва един човешки живот.






Ако ви хареса този филм, гледайте: „Фрост/Никсън”, 2008 (“Frost/Nixon”)







Next: „Аз, проклетникът”, 2010 (“Despicable Me”)


Няма коментари:

Публикуване на коментар