понеделник, 12 юли 2010 г.

Злокобен остров


Злокобен остров (Shutter island), 2010


Режисьор: Мартин Скорсезе


Сценарист: Лета Калоригдис


В ролите: Леонардо Ди Каприо, Марк Ръфало, Бен Кингсли, Макс фон Сидоу, Мишел Уилямс


Жанр: Драма, Мистерия, Трилър

 
   
 
Масачузец, 1954. Все още травматизиран от смъртта на съпругата си и от ужасът преживян в концлагера Дахау през Втората Световна Война, федералният aгeнт Теди Даниелс (Ди Каприо), заедно с новия си колега Чък Аул (Марк Ръфало) пристигат на острова Шутер, близо до Бостън, където се намира един от най-охраняваните затвори за психично болни престъпници. Причината за тяхното посещение е изчезването на една опасна пациентка. 



"Злокобен остров" започва като политически трилър, които се развива през петдесетте години в Америка. Двамата федерални агенти започват разслeдването си, но не получават доброволно съдействие от страна на директора и психиатрите в затвора. Престоят на Теди на острова го убеждава, че там се извършват нехуманни експерименти с хора и това го връща към спомените му от Дахау. В главата му се появяват непрестанни халюцинации, които са смесени с видения на мъртвата му съпруга и удавените деца на изчезналата пациентка. Филмът се движи по две основни сюжетни линии - социалния контекст след Втората Световна Война и личните фантазми на главния герой.

Леонардо Ди Каприо доказва за пореден път, че изражението на удавника от "Титаник" е вече минало и успява да пресъздаде образ, който комуникира не само чрез думите, но и чрез обсебеното си излъчване. Актьорът определя тази роля като най-"тъмната" е екстремна (каквато е и умело конструираната обстановка на филма), която някога е получавал. Безспорно трилърът "Злокобен остров" успява да всее смут и на моменти дори страх в зрителя, но механизмите, на които се оповава не са така безспорни. Странно за режисьор като Скорсезе.

Въпреки маниакалната подготовка на Скорсезе и предварителната работа с целия екип на филма, резултатът не може да се определи като задоволителен. Не и за нивото, на което се намира режисьорът на "От другата страна" (Оскар за режисура 2007). Филмът предлага два часа мистерии, които се редят една след друга, за да бъдат разплетени в 5 минути без много обяснения. На няколко момента лентата прекрачва граници, които са нетипични за жанра, в който се припознава филма. Безспорните умения на Скорсезе се виждат в умелото позициониране на обратите в историята, но това не "спасява" филма като цяло. Липсва послание и лутането между драмата на Холокоста и личната трагедия на главния герой не винаги е успешно.

Засега разпространителите на филма за България все още не са попълнили полето "Премиера" с точна дата и сигурно имат своите основания. Определено "Злокобен остров" не се нарежда сред шедьоврите на Мартин Скорсезе, но все пак феновете на режисьора и на трилърите като цяло трябва да получат възможност да посветят 138 минути от времето си, за да се потопят в дълбочините на един психично болен ум (този на главния герой разбира се).

Няма коментари:

Публикуване на коментар